Samenwerking ouders en school

Ouders en school hebben een gemeenschappelijk doel: de maximale ontwikkeling van kinderen. Tijdens de schooltijd van een kind werken scholen en ouders samen om dit doel te bereiken.

Ouders als partners
We zien ouders als partners. Samen geven we vorm aan de schoolloopbaan van uw kind. Scholen zijn verantwoordelijk voor de communicatie met ouders, zoals beschreven in hun schoolplan en schoolgids.

Passend aanbod
Ouders melden hun kind aan bij de school van hun keuze. De school moet dan een passend onderwijsaanbod doen, op de eigen school of eventueel op een andere reguliere of speciale school. Over de toelating van een leerling, heeft de school zes weken de tijd om te beslissen, met een mogelijke verlenging van vier weken.

Extra ondersteuning
Als extra onderwijsondersteuning nodig is, onderzoekt een school eerst of ze dit zelf kan bieden. Soms hebben scholen meer informatie nodig om dit te kunnen beoordelen. Zij kunnen daarom vragen bij ouders en uiteraard ook bij de basisschool. Als de basisondersteuning niet voldoende is, kunnen scholen ervoor kiezen om extra ondersteuning in te zetten of wordt er verwezen naar de ondersteuning van het VSO (voortgezet speciaal onderwijs.).

Zorgplicht van scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld. De school zoekt in overleg met de ouders een passende plek. De opties zijn:

  • de eigen school;
  • een andere gewone school als de school van keuze hulp die nodig is niet kan bieden;
  • een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

Met de zorgplicht wil de overheid voorkomen dat kinderen van school naar school worden gestuurd. Bijvoorbeeld omdat er op de school van keuze geen passend onderwijs voor ze is.

Scholen hebben geen toestemming van ouders nodig hebben om extra ondersteuning aan te vragen. Scholen moeten ouders wel op de hoogte stellen. De zorgplicht houdt ook in dat een school een leerling pas mag uitschrijven als een andere school bereid is de leerling toe te laten.

Samenwerking tussen scholen en ouders
Elke school is vrij om de communicatie met ouders op een eigen manier in te richten. Scholen moeten wel altijd ouders informeren over de ondersteuningsmogelijkheden waarvoor ze bij de school terechtkunnen. Elke school heeft een schoolondersteuningsprofiel dat meer informatie over de samenwerking en afstemming met ouders bevat.

Rol van het samenwerkingsverband
Scholen benaderen het samenwerkingsverband voor advies of voort aanvragen voor toelaatbaarheidsverklaringen voor gespecialiseerd onderwijs.

Lees welke ondersteuning school kan bieden